Unieke lesmethode in Nederland start in Heiloo

De circulaire economie moet ook in het onderwijs een plaats krijgen. Het Circulair Ambachtscentrum krijgt steeds meer vorm als gezamenlijk initiatief van de gemeenten Bergen, Uitgeest en Heiloo.

Nu is het zaak om ‘maken en repareren’ een belangrijk onderdeel te laten zijn in het onderwijs. Zo kunnen de circulaire banen in de toekomst met het juiste personeel worden ingevuld. Op 13 oktober maakten de gemeenten Heiloo en Bergen alvast een start. Zij kwamen met de deelnemende basisscholen samen bij de Milieustraat aan de Rosendaal in Heiloo om het lesprogramma op te gaan zetten.

De ontwikkeling van een Circulair Ambachtscentrum bestaat uit twee delen. Het eerste is de milieustraat van de toekomst. Daar krijgt het inzamelen van spullen voor hoogwaardig hergebruik, reparatie en upcycling een belangrijke plaats. Als tweede onderdeel is het noodzakelijk om initiatieven te stimuleren die ingezamelde spullen voor al deze doelen gaan afnemen.

Dit maakonderwijs moet een vaste plek in het onderwijs krijgen voor leerlingen uit groep 5 en 6 van de basisscholen in de gemeente Bergen en Heiloo.