Stijging in discriminatiecijfers over 2021

Op 24 mei verschijnen rapportages over gemelde discriminatie in 2021. In Noord-Holland is er een stijging te zien van het aantal discriminatieklachten. Er zijn 444 incidenten gemeld en dat is een toename van 19%. Landelijk is er een stijging van 26% ten opzichte van 2020. Meldingen bij de politie in eenheid Noord-Holland is laten een daling zien van 15% in tegenstelling tot de landelijke politiecijfers die met 7% zijn gestegen.

Veel van de klachten gingen over de coronamaatregelen, vooral het verplichte dragen van een mondkapje en het moeten tonen van een coronatoegangsbewijs. De meeste klachten echter gingen over discriminatie op grond van herkomst en huidskleur (168). Deze ervaringen speelden zich af op de arbeidsmarkt, in de eigen woonomgeving en in de openbare ruimte.

Een andere veelgenoemde grond was handicap of chronische ziekte (68). Bij de politie kwamen relatief veel meldingen over vijandigheid of geweld tegen homoseksuele mannen, maar ook bij de politie gaan de meeste zaken over herkomst of huidskleur.