Overzichtstentoonstelling Allart van Everdingen in Stedelijk Museum Alkmaar [VIDEO]

Tot en met 16 januari is in Stedelijk Museum Alkmaar de allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van Allart van Everdingen, eerste schilder van het ruige Scandinavische landschap, te zien. Deze veelzijdige kunstenaar werd precies vierhonderd jaar geleden in Alkmaar geboren, reisde als jongeman door Noorwegen, en woonde de rest van zijn leven in Haarlem en Amsterdam. De tentoonstelling laat het beste uit Allarts rijke en gevarieerde oeuvre zien.

Allart van Everdingen maakte talloze schilderijen, tekeningen en etsen van ruige landschappen met watervallen, blokhutten en sparren. Deze op het eerste gezicht realistische snapshots van de Noorse natuur blijken bij nadere beschouwing artistieke constructies te zijn, bedacht en uitgevoerd in de werkplaats. Hiermee creëerde Van Everdingen een nieuw genre in de Nederlandse kunst, dat gretig aftrek vond en nagevolgd werd.

Ook vervaardigde Van Everdingen een serie sprookjesachtige prenten van het verhaal van Reinaert de vos. Over Reinaert de vos worden al sinds de middeleeuwen verhalen verteld. Hij neemt andere dieren in de maling, maar ontloopt steeds zijn straf. Allart van Everdingen maakte rond 1670 een serie van 57 etsen bij Reinaerts avonturen, met levensechte dieren in prachtige landschappen. In de middenzaal van het museum wordt een bijzondere selectie van deze prenten en tekeningen in een compacte doe-tentoonstelling getoond.