Oplossing voor onveilige spoorovergangen in Heilooërbos [VIDEO]

De afgelopen tijd zijn ProRail, de gemeente Heiloo en Natuurmonumenten tot een voorkeursoplossing gekomen, die de spoorwegovergangen op landgoed Nijenburg in Heiloo veiliger moet maken. Hierbij verdwijnt de spoorovergang op de Westerweg en krijgen de andere twee overwegen in het Heilooërbos een andere vorm.

Het college van B&W van Heiloo besloot op 25 januari om deze voorkeursoplossing verder uit te werken en vraagt hiervoor onderzoeksbudget aan bij de raad. De raad beslist hier op 28 februari over.

Het gaat hier om drie onbeveiligde spoorwegovergangen. Deze liggen op het landgoed Nijenburg: een uitgestrekt natuurgebied en rijksmonument tussen Heiloo en Alkmaar, dat eigendom is van Natuurmonumenten. Als voorkeursoplossing komt er bij de overgang Stetlaan-Kraaienlaan een voetgangerstunnel of –brug.

De overgang bij de Kuillaan-Westerweg wordt omgevormd naar een tunnel voor voetgangers én fietsers Aan de westkant van deze overweg komt een nieuwe verbinding door de weilanden richting de Hoevervaart. Naast fietsers en voetgangers gebruiken ook de bewoners en ondernemers die aan de westzijde van het spoor zijn gevestigd, deze verbinding om hun woning of bedrijf te bereiken.

De overgang waar de bewoners en bezoekers van boerderij Cranenbroek nu nog gebruik van maken aan de Westerweg wordt opgeheven. Ook zij gaan gebruik maken van de nieuwe verbindingsweg met toegang vanaf de westkant.