Expositie ‘Born Free’ in Grote Kerk Alkmaar [VIDEO]

In de expositie ‘Born Free’ laat Ilvy Njiokiktjien met indringende foto´s, filmbeelden en verhalen zien hoe het nu gaat met de Born Free jongeren van Zuid-Afrika; de generatie die na de afschaffing van de apartheid werd geboren. Ze bracht een week door in een bootcamp van blanke nationalisten, ontmoette jongeren in een getto, portretteerde ‘the upper class’ en fotografeerde ook de creatieve klasse van modeontwerpers en muzikanten.

‘Born free’ is de benaming voor de generatie Zuid-Afrikanen die na de afschaffing van de apartheid werd geboren. In 2019 was het 25 jaar geleden dat Nelson Mandela werd verkozen tot president van Zuid-Afrika en het land een democratie werd. In een tijdspanne van twaalf jaar volgde de fotograaf zo’n 35 jongeren.

Sommigen worstelen zich door een leven vol verwaarlozing, geweld en armoede. Anderen tonen een grote wilskracht en pakken alle kansen die ze in het tijdperk voor Mandela nooit zouden hebben gehad. De expositie is te zien tot en met 28 mei in de Grote Kerk in Alkmaar.