Bergense School en uniek schilderij Emanuel de Witte in Stedelijk Museum Alkmaar [VIDEO]

Liefhebbers van de Bergense School stroming kunnen hun hart ophalen in Stedelijk Museum Alkmaar. In de vaste opstelling worden hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum getoond, in combinatie met bijzondere bruiklenen. Regelmatig vinden er wisselingen op zaal plaats met werken uit depot of nieuwe aanwinsten.

Hieronder bevinden zich ruim 280 werken die zijn gemaakt door kunstenaars die in en rond Bergen woonden en werkten. In de tentoonstellingszaal is onder andere werk van kunstenaars als Else Berg, Mommie Schwarz, Leo Gestel, Dirk Filarski, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot en Piet en Matthieu Wiegman te zien.

Daarnaast zijn er fraaie luministische en kubistische landschappen en stillevens te zien uit de periode voorafgaande aan de Bergense School: de jaren waarin de kunst in Nederland in een stroomversnelling geraakte. Hierdoor wordt een representatief beeld geschetst van de ontstaansgeschiedenis van het Noord-Hollands expressionisme.

Tot en met 26 november is in Stedelijk Museum Alkmaar ook nog een bijzonder schilderij te bewonderen. Een monumentaal gezicht van een gefantaseerde katholieke kerk geschilderd door Emanuel de Witte. Het werk was al eerder te zien in 2017 in de tentoonstelling 'Meester van het licht' in 2017 en is nu tijdelijk weer terug in Alkmaar.