Y

Yarbrough & Peoples
Het duo Yarbrough & Peoples brak in 1981 door met hun internationale hitsingle "Don't Stop The Music". Calvin Yarbrough en Alisa Peoples kwamen elkaar als kind voor het eerst tegen in Dallas en kregen les van dezelfde muziekleraar. Onafhankelijk van elkaar ontwikkelden ze zich in de muziek en werden eind jaren ’70 tijdens een gezamenlijk optreden ontdekt door Charlie Wilson van de Gap Band. De hitsingle "Don't Stop The Music" volgt al snel en ook het bijbehorende debuutalbum “The Two Of Us” doet het goed en behaalt de gouden status in Amerika. Hun volgende “Heartbeats” (1982) levert wederom een grote hit op voor de titelltrack en in mindere mate scoren ze ook met "Feels So Good" (1983) een behoorlijke hit. Het derde album “Be A Winner” volgt in 1983 en leidt in een jaar later tot de clubhit "Don't Waste Your Time", die gemixed werd door de bekende producer/remixer Nick Martinelli. In 1985 volgt het album “Guilty” waarvan de titeltrack en "I Wouldn't Lie" grote hits worden in Amerika. Yarbrough & Peoples leveren daarna zelf geen albums meer af maar werken nog wel mee aan liedjes voor de Gap Band en Penny Ford.

Yazoo (in Amerika bekend als Yaz)
Na in de vroege jaren ’80 als oprichter en schrijver succes te hebben gehad met Depeche Mode, begint Vince Clarke in 1982 samen met Alison Moyet de band Yazoo. De band maakte experimentele synthesizermuziek die niet eenvoudig in een categorie te plaatsen was. Hun eerste wapenfeit dateert uit 1982 als "Only You" met op de b-kant “Situation” wordt uitgebracht. Met name de b-kant, waarvan sindsdien diverse remixen zijn uitgebracht, bezorgt de groep hun internationale doorbraak. In Amerika bestaat echter al een groep met de naam Yazoo wat ertoe leidt dat de platen van de groep daar onder de naam Yaz worden uitgebracht. Datzelfde jaar verschijnt de single "Don't Go" die ook weer een grote internationale dancehit is en tevens de introductie voor het debuutalbum "Upstairs At Eric's" vormt. Tegen het eind van 1982 verschijnt de single "The Other Side Of Love", die wederom een Europese hit wordt. Een jaar later verschijnt het nummer "Nobody's Diary" net als het tweede album "You And Me Both", waarna de band uit elkaar gaat. Vince Clarke gaat verder met Andy Bell als Erasure en Alison Moyet vervolgt het succes van Yazoo met een solocarrière.

John Paul Young
John Paul Young werd in 1950 geboren in Glasgow, Schotland om in 1966 naar Sydney, Australië te verhuizen. Daar brengt hij in 1971 de glamrock single "Pasadena" uit. Diverse albums en singles volgen met wisselend succes, tot hij in 1978 de single "Standing In The Rain" uitbrengt die hem een wereldwijde discohit oplevert. Ook de opvolger daarvan "Love Is In The Air" wordt een wereldwijde hit. In de jaren ’80 keert hij weer terug naar het rockgenre, maar het enige noemenswaardige hitfeit van de zanger daarna is een jaren ’90 remix van "Love Is In The Air" van de hand van remixer Ben Liebrand. In Australië is John Paul Young tegenwoordig een TV bekendheid.

Val Young
Val Young wordt gezien als een ontdekking van George Clinton, omdat hij haar eind jaren ’70 toevoegde aan zijn band The Brides Of Funkenstein. Val Young ging daarna zingen bij the Gap Band, bij wie ze onder andere te horen was op de classic “Oops Upside Your Head”. Met die band nam ze vijf albums op voordat ze onder begeleiding van Rick James solo ging. Daarnaast werkte ze als achtergrondzangeres ook met Roy Ayers. Rick James produceerde haar solo-album “Seduction” (1985), waarop de clubhit “If You Should Ever Be Lonely” (1986) terug te vinden was. Een verdere solocarrière zonder Rick James liep uit op een flop. Daarna deed ze af en toe nog achtergrondwerk voor rap artiesten zoals Warren G, Nate Dogg, Too Short en 2Pac.