Heiloo en de regio blijven laaggeletterdheid samen aanpakken

vrijdag 12 januari 2018 08.13 uur | laatst gewijzigd: vrijdag 12 januari 2018 08.14 uur | auteur: BEAT FM

De 18 gemeenten die participeren in de Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord, waaronder Heiloo, Bergen, Castricum en Uitgeest, hebben de samenwerking voor de aanpak van Laaggeletterdheid voor onbepaalde tijd verlengd. De regionale aanpak Laaggeletterdheid richt zich op inwoners van 18 jaar en ouder die hun Nederlands willen verbeteren.

Doordat zij beter leren lezen, schrijven, rekenen en met een pc leren omgaan kunnen zij zelfstandiger meedoen in de samenleving. Gemeenten hebben de wettelijke taak om inwoners te ondersteunen als zij moeite hebben met de Nederlandse taal.

Maar liefst 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, en/of rekenen. In de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders. Daarvan is tweederde van Nederlandse afkomst.

Om inwoners goed taalonderwijs te bieden, werken gemeenten nauw samen het ROC Kop van Noord-Holland, taalhuizen en vrijwilligersorganisaties.

De Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord faciliteert de onderwijstrajecten met leerkrachten, vrijwilligers en digitale leermiddelen. Het lesaanbod bestaat uit samenspraak, conversatieles, taalmaatjes, taal voor thuis, een leeskring voor beginners en digitale lessen.

De deelnemende gemeenten van de Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord zijn, Alkmaar, Bergen NH, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel en Uitgeest.