BEATFM

Werkstraf en schadevergoeding voor brand in kerk Heiloo [VIDEO]

Het Openbaar Ministerie heeft werkstraffen en schadevergoedingen geëist voor brandstichting in een leegstaande kerk in Heiloo in april 2015, vernielingen in een leegstaand kantoorpand in Heiloo, in maart 2015 en poging tot brandstichting in datzelfde kantoorpand enkele dagen later.

Drie verdachten van destijds 15, 17 en 23 jaar zouden in maart 2015 meermalen in het kantoorpand aan de Kennemerstraatweg zijn geweest en daar glazen bureaus, glazen wanden, ladeblokken en een computer hebben vernield, graffiti hebben gespoten en met stenen hebben gegooid.

Bij het laatste bezoek, op 30 maart, zouden zij een aansteker bij papier en gordijnen hebben gehouden. Gelukkig bleef de brand beperkt.

De oudste twee verdachten worden er daarnaast van verdacht dat zij daags daarna, op 2e Paasdag 2015, de leegstaande Noordergeestkerk in brand hebben gestoken.

De zaak tegen de minderjarige verdachten vond plaats achter gesloten deuren. Alle drie de verdachten hebben uiteindelijk bekend. 

Tegen de destijds 17-jarige verdachte heeft de officier van justitie een werkstraf van 180 uur geëist, waarvan 80 voorwaardelijk. De destijds 23-jarige verdachte hoorde eenzelfde werkstraf tegen zich eisen. De beide verdachten moeten bovendien in totaal ruim €17.000 euro aan schade vergoeden. 

De destijds 15-jarige jongen, die  wordt verdacht van de delicten gepleegd in het kantoorpand, hoorde een werkstraf van 80 uur tegen zich eisen.  De rechtbank doet over twee weken uitspraak.