BEATFM

Nieuwe impuls voor Fonds Sociale Woningbouw in Heiloo

Gemeentebelangen Heiloo wil het Fonds Sociale Woningbouw nieuw leven inblazen met als doel een extra impuls te geven aan de sociale woningbouw van huur- en koopwoningen in categorie 1 en 2 in Heiloo.

Heiloo heeft sinds 2005 een dergelijk fonds, dat bestaat uit een Algemeen Fonds Sociale Woningbouw dat gevoed werd door een jaarlijkse storting van € 200.000 vanuit het grondbedrijf (tot een maximum van € 1.400.000) en een Bestemmingsfonds Sociale Woningbouw.

Op dit moment wordt het fonds niet meer gevoed en bevat het een gering bedrag (€ 131.500). Er zijn daarom extra financiële middelen van derden of de gemeente Heiloo noodzakelijk om sociale woningbouw te plegen.

Aangezien de gemeentefinanciën nu en de komende jaren ernstig onder druk staan, is de enige oplossing gelegen in het aantrekken van gelden van derden; ontwikkelaars.

Het is mogelijk om ontwikkelaars te laten bijdragen aan het Fonds Sociale Woningbouw, maar dat vereist dat bijdragen worden vastgelegd in de structuurvisie of andere documenten die als structuurvisie gelden en dat in bestemmingsplannen de verhouding sociale woningbouw wordt opgenomen,

Daarnaast is een verordening nodig die de bijdragen aan en uit het fonds regelt en dat de huidige Woonvisie 2019 aan deze systematiek wordt aangepast. Tenslotte moet worden voorkomen dat de sociale woningbouw wordt afgekocht.