Unieke vondst van XopX Heiloo overhandigd aan de projectleider van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie [VIDEO & FOTO'S]

dinsdag 15 september 2020 18.33 uur | laatst gewijzigd: woensdag 16 september 2020 00.01 uur | auteur: John Geels

Afgelopen dinsdagmiddag 15 september 2020 was het zo ver, de overhandiging van een unieke reeks boeken over de oorlog uit 1812-1814.

De kringloopwinkel uit Heiloo krijgt eens in de 5 jaar een echt juweeltje in handen. In 2015 was de vorige keer dat ze iets unieks mochten overhandigen.

Vandaag werd er een 8 delige reeks boeken overhandigd door Wim maan van XopX, aan de heer Erwin Rossmeisl onderzoeksmedewerker en projectleider van Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), welke de reeks roemde vanwege zijn unieke staat, complete staat en uitmuntende staat.

Het boek is vertaald uit het duits en gaat over het verloop van de oorlog in de jaren 1812-1814. De Engels-Amerikaanse oorlog was nutteloos en onnodig, hij was "de grootste militaire klucht der geschiedenis".

Bizar was al dat iedereen zichzelf en een ander de oorlog aanpraatte, terwijl niemand wist wie de vijand zou worden: Frankrijk of Engeland.

Het Westen wilde de Engelsen straffen voor hun steun aan de Indianen in hun verzet tegen de expanderende grensbevolking. Het Noorden prefereerde een oorlog met Engeland tegen Napoleon, vijand nummer één van de gehele vrije wereld.

Niet minder dan 352 Amerikaanse schepen had de man gekaapt.