Onderzoek gebruik Alkmaarse grachten door stijging overlast [VIDEO]

maandag 29 juni 2020 07.46 uur | laatst gewijzigd: maandag 29 juni 2020 08.48 uur | auteur: BEAT FM

De Alkmaarse grachten en binnenwateren zijn aantrekkelijk voor watersporters. Veel waterliefhebbers vinden dan ook hun weg naar Alkmaar.

Om te zorgen dat de aantrekkingskracht onverminderd groot blijft, laat het college van burgemeester en wethouders onderzoek doen naar het toekomstig gebruik van de Alkmaarse binnenwateren.

De lange termijn visie op het gebruik van de Alkmaarse binnenwateren met diverse aspecten komt daarbij aan bod, zoals regelgeving, vergunningen en handhaving, ligplaatsen en bedrijfsvaartuigen waaronder rondvaartboten.

De druk op het water wordt dit jaar nog eens versterkt door de coronacrisis. Nu meer mensen thuis blijven in de zomer, is de vraag naar boten sterk gestegen. Ook het aantal bootverhuurders in Alkmaar is in de afgelopen jaren toegenomen.

De totale verhuurvloot wordt geschat op ongeveer 100 bootjes, verdeeld over verschillende aanbieders.

Met de drukte op de Alkmaarse binnenwateren stijgt tegelijkertijd het aantal overlastmeldingen. Zo heeft de politie 40% meer overlastmeldingen geregistreerd. De overlast wordt vooral veroorzaakt door te snel varen, onnodig lawaai van de motor en onbekendheid met gedragsregels op het water.