Aansluiting A9 bij Heiloo kan niet doorgaan [VIDEO]

woensdag 11 september 2019 11.07 uur | laatst gewijzigd: woensdag 11 september 2019 12.12 uur | auteur: BEAT FM

Woensdag 11 september heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan over de aansluiting op de A9 bij Heiloo. De aansluiting op de A9 bij Heiloo kan niet doorgaan.

Dat geldt ook voor een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Dat blijkt uit uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 11 september.

Aanleiding voor de uitspraken is dat in de besluiten voor de ontwikkelingen gebruik is gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Maar het PAS kan niet langer als toestemmingsbasis worden gebruikt om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken, omdat het niet voldoet aan Europese regels.

Zowel de gemeente Heiloo als de gemeente Castricum stelden voor de nieuwe aansluiting op de snelweg A9 ten zuiden van Heiloo een bestemmingsplan vast. Die moesten een aansluiting op de A9 bij Heiloo mogelijk maken, om zo de bereikbaarheid van en doorstroming naar de omliggende dorpen te verbeteren.

Beide bestemmingsplannen redden het niet vanwege de problemen met het PAS. In februari werd de stolpboerderij aan de Lagelaan gesloopt als voorbereiding op de werkzaamheden voor de aansluiting op de A9 en in maart werden de bomen bij het viaduct aan de Lagelaan gekapt.