BEATFM

Maatregelen om meer afval te scheiden in Heiloo

Een extra container voor plastic, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) een variabel tarief voor restafval en betere voorzieningen voor onder meer GFT en papier. Met deze veranderingen moeten inwoners van Heiloo meer afval kunnen scheiden. Het college doet deze voorstellen aan de gemeenteraad in het beleidsplan grondstoffen. De commissie Openbare Ruimte vergadert er 22 mei over.

Afval is grondstof. Bijna alles is nog geschikt voor hergebruik, als het maar goed gescheiden wordt.

Verbranden is zonde, geeft onnodige kosten en bovendien zorgt het Rijk er via belastingtarieven voor dat het alsmaar duurder wordt. Daarom neemt Heiloo maatregelen om tot optimaal scheidingsgedrag te komen.

Een extra container thuis voor PMD is één van de voorgestelde maatregelen. Want daarmee wordt het thuis een stuk makkelijker om al die verpakkingen apart aan te leveren. Veel inwoners zien hem graag komen, zo bleek uit een enquête hierover vorig jaar. In de wijk waar ruimtegebrek een rol speelt, komen dan ondergrondse containers. 

Nu wordt het nog ingezameld via de plastic zakken aan de lantaarnpalen, maar lang niet al het PMD volgt deze route.

Voor restafval gaat een variabel tarief gelden. Wie goed scheidt en weinig restafval overhoudt, is goedkoper uit dan wie veel restafval aanbiedt.

Wie veel luiers of incontinentiemateriaal heeft, kan dit kwijt bij speciale brengpunten of krijgt korting op de afvalstoffenheffing.