BEATFM

Bomenkap A9 Heiloo terecht stilgelegd [VIDEO]

Het kappen van bomen bij Heiloo voor de aanleg van de afslag van de snelweg A9 ligt voorlopig stil. Vorige week maandag werd begonnen met de kap, maar een dag later werd het werk al opgeschort: het leefgebied van marterachtigen en boomvalken zou te veel worden aangetast.

Onderzoek wijst nu uit dat dat klopt, en de natuur dient te worden gecompenseerd.

Behalve voor discussie staat de aanleg van de afslag ook garant voor flink wat tegenslagen. Zo bleken onder meer de grondprijzen gestegen, wat het project miljoenen euro's duurdermaakte.

Verder loopt er nog een zaak bij de Raad van State rondom het bestemmingsplan, wat inmiddels al enkele maanden vertraging heeft opgeleverd. Tegen de zomer doet de Raad uitspraak.

Nu blijkt dus dat de kap van bomen langs de Lagelaan en rondom het Kooibrug-viaduct over de A9 niet volgens de regels is gegaan.

Bezwaren die door de Stichting Heilloze Weg tegen de ontheffing om te kappen zijn ingediend, zijn gegrond. Een woordvoerder van de het 'projectteam aansluiting A9' bevestigt dat de kap nog altijd stil ligt.

Komende maandag overlegt het projectteam met de RUD en de projectontwikkelaar over maatregelen. Daarna besluit de RUD over de voortgang van het werk. Tot die tijd ligt de kap in ieder geval stil (bron: NH).