BEATFM

Groen licht voor nieuwe Woonvisie Heiloo

De gemeente Heiloo gaat voortaan bij woningbouwplannen meer kijken naar de vraag van kopers en huurders. Dat staat in de nieuwe Woonvisie, die de gemeenteraad afgelopen maandag vaststelde. Het betekent dat per woningbouwproject meer ‘op maat’ wordt gebouwd.

Jarenlang hield de gemeente voor nieuwe woningbouwprojecten de vaste verdeelsleutel 40-30-30 aan: 40% sociale woningen (huur en koop), 30% middeldure koopwoningen, 30% duurdere woningen. Die vaste verdeling wordt nu losgelaten. ‘Om beter op de vraag uit de markt aan te sluiten, gaan we per project deze percentages laten variëren,’ vat wethouder Rob Opdam samen.

Die vraag wordt regelmatig in beeld gebracht door middel van het regelmatig uitvoeren van een eigen woningmarktonderzoek waarin alle groeperingen inwoners hun woonwensen kunnen laten horen.

Het gaat dan om de wens naar huur- of juist koopwoningen, het bouwtype van woningen (appartementen, rijtjes, vrijstaand etc), en de prijsklasse van de woningen.

Overigens blijven de zogenaamde prestatieafspraken met Kennemer Wonen over benodigde aantallen sociale huurwoningen bestaan.